poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Pietruszkowe pulpety drobiowe z pieczarkami

Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na Pulpeciki drobiowe z płatkami owsianymi. Dzisiaj proponuję modyfikację tego przepisu. Zdrowy obiad dla całej rodziny :)


Składniki (na 17 sztuk):
pół kilograma mielonego mięsa z indyka
8 łyżek płatków owsianych
2 jajka
400 g pieczarek
pęczek pietruszki
1 łyżka oleju
3 łyżki suszonej włoszczyzny
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Pietruszkę umyj i posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry.
Mięso wymieszaj z płatkami, jajkami, połową pietruszki i 2 łyżkami suszonej włoszczyzny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Formuj pulpety i obsmaż z obu stron na 1 łyżce oleju. Podlej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i 1 łyżkę suszonej włoszczyzny. Gotuj do miękkości.
Pieczarki odparuj na patelni. Dodaj pozostałą pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj do pulpetów pod koniec gotowania.

Wartości odżywcze 1 porcji (3 sztuki):
Energia 247 kcal 
Białko 21,6 g 
Tłuszcze 11,9 g 
Węglowodany 15,1 g