czwartek, 27 czerwca 2013

Zdrowa kanapka z awokado, jajkiem i pomidorem

Nie masz pomysłu na dzisiejsze śniadanie? Jeszcze nie jest za późno na zdrową kanapkę.



Składniki (dla 1 osoby):
kromka chleba
1/4 awokado obranego ze skóry
pomidor
jajko ugotowane na twardo
biały pieprz

Na kromce chleba układamy kolejno plasterki: awokado, jajka i pomidora. Doprawiamy do smaku białym pieprzem.

O tym dlaczego warto jeść awokado przeczytasz tu: Czy wiesz, że... Awokado

Wartości odżywcze:
Energia 309 kcal 
Białko 13,3 g 
Tłuszcze 15,8 g
Węglowodany 31 g

Czy wiesz, że... Awokado

Odkryłam to warzywo stosunkowo niedawno i najpierw pokochałam je za kolor, potem dopiero odkryłam jego cudowne właściwości.


Z pełną świadomością zaryzykuję stwierdzenie, że awokado to zdrowa multiwitamina - zawiera wszystkie witaminy, minerały, więc zamiast witaminy w tabletkach, sięgaj po awokado. Jeśli to Cię jeszcze nie przekonało i masz zastrzeżenia do ilości tłuszczu, to powiem Ci jedno: ten tłuszcz z awokado świetnie zwalcza Twój tłuszcz zmagazynowany w postaci sadełka.

Wartości odżywcze całego awokado:
Energia 224 kcal 
Białko 2,8 g 
Tłuszcze 21,4 g
Węglowodany 10,4 g

środa, 26 czerwca 2013

Roladki z indyka po grecku

Totalna improwizacja którejś niedzieli. Czyli pytanie co robić z pozostałym kawałkiem fety... Wyszło tak pyszne, że nie mogłam tego nie dodać na bloga. I co ważne, smakuje również na zimno.


Składniki (na ok. 10 sztuk)
0,5 kg fileta z indyka
100 g fety
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
kilka listków bazylii
sól, pieprz, papryka

Fileta pokroić na kotlety, każdy rozbić i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na każdy kotlet nałożyć bazylie, pokruszoną fetę i pomidory. Mięso zwinąć w ruloniki - można spiąć wykałaczką w razie potrzeby. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę. Żeby uniknąć przypalenia, przykryć folią.

Wartości odżywcze (1 sztuki):
Energia 84 kcal 
Białko 12 g 
Tłuszcze 2,5 g
Węglowodany 3,4 g

Czy wiesz, że... Ananas

Zachęcać do jedzenia ananasa chyba nikogo nie trzeba - pod jednym warunkiem - będzie to plaster ananasa surowego, a nie z puszki!


Zamiast opisywać jak wspaniały jest ananas, odeślę Was do strony: http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/12/ananas-wlasciwosci-oczyszczajace-i-nie-tylko/. Nic nam nie pozostaje innego, jak codziennie po obiedzie plaster ananasa :)

Wartości odżywcze (3 plastry, ok 240 g):
Energia 130 kcal 
Białko 1 g 
Tłuszcze 0,5 g
Węglowodany 32,6 g

wtorek, 25 czerwca 2013

Czy wiesz, że... Czereśnie

Postanowiłam wprowadzić na mojego bloga kategorię Czy wiesz, że...
Ma ona na celu przypomnieć mi i Wam, dlaczego warto jeść pewne produkty.
Zacznę ten cykl od czereśni, bo sezon na nie w pełni.


Dlaczego warto jeść czereśnie? Zawierają wapń, fosfor, żelazo, jod, potas, witaminę C i witaminy z grupy B.
Chronią przed nowotworami i starzeniem. Oczyszczają nasz organizm z toksyn, usuwają nadmiar soli. Poprawiają wygląd nie tylko naszej cery, ale i samopoczucie.

Wartości odżywcze (150g):
Energia 98 kcal 
Białko 1,6 g 
Tłuszcze 0,5 g
Węglowodany 23,4 g

Sorbet truskawkowy

Kochani! Truskawkowe szaleństwo w pełni i jeśli Wam brakuje pomysłu na truskawki, przygotujcie koniecznie sorbet truskawkowy. Jedna porcja to praktycznie zero kalorii (zważywszy na to, że organizm musi spożytkować pewną porcję energii na ogrzanie)


Składniki (na 9 porcji):
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru

Umyte i wyszypułkowane truskawki zblendować. Dosłodzić do smaku. Gotową masę rozlać do pojemniczków, włożyć patyczki i zamrozić.

Uwagi:
Robiłam je po raz pierwszy i patyczki włożyłam do samego dna. Lepiej włożyć bardziej płytko, ale robić to jak lody zaczną zastygać - patyczki nie będą się przesuwać :)
Wyciągnąć kwadrans przed podaniem :)

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 25 kcal 
Białko 1 g 
Tłuszcze 0 g
Węglowodany 6 g

czwartek, 13 czerwca 2013

Zielona kanapka

Już od dawna nosiłam się z zamiarem pokazania Wam mojej ulubionej kanapki śniadaniowej :) Aż z tej radości zapomniałam posypać jej białym pieprzem :)


Składniki:
kromka chleba pełnoziarnistego - u mnie słonecznikowy domowej roboty
łyżeczka masła
50 g twarogu
1/4 awokado
biały pieprz
pietruszka do dekoracji

Chleb smarujemy masłem, układamy kolejno plasterki sera i plasterki awokado, przyprawiamy białym pieprzem i dekorujemy pietruszką.

O wspaniałych właściwościach awokado pisze tu: Czy wiesz, że... Awokado

Wartości odżywcze:
Energia 296 kcal 
Białko 8 g 
Tłuszcze 15 g
Węglowodany 34 g

środa, 12 czerwca 2013

Szybka sałatka jarzynowa

Całkiem spora miska sałatki, która powstaje w zasadzie przypadkiem. Wystarczy trochę więcej jarzyny dorzucić do przygotowywanej właśnie zupy. Czy Wy macie jakieś inne pomysły na szybkie sałatki, powstające przy okazji?



Składniki:
warzywa z rosołu - u mnie: 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera lub jeden mały
pół puszki kukurydzy
pół puszki zielonego groszku
jabłko
3-4 ogórki kiszone
3 łyżki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Jabłko obierz ze skóry i wydrąż gniazdo nasienne. Ogórki obierz ze skóry. Warzywa z rosołu, jabłko i ogórki pokrój w kostkę.Całość wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wartości odżywcze (całości):
Energia 520 kcal 
Białko25 g 
Tłuszcze 6 g
Węglowodany 34 g

Sałatka brokułowa z orzechami

Przepis pochodzi z Kuchni polskiej - ja go tylko odrobinę zmodyfikowałam. Sałatka jest pyszna, szybka w przygotowaniu i tak inna, że zachwyci każdych gości.


Składniki (całość podzieliłam na 8 porcji):
1 mały brokuł
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki majonezu light
1 łyżka gęstego jogurtu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Przepis:
Brokuła umyć, włożyć do wrzątku i gotować aż stanie się miękkawy. Osączyć i pokroić na kawałki. Czosnek rozgnieść. Brokuł, czosnek, orzechy, pietruszkę wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 110 kcal 
Białko 3 g 
Tłuszcze 1 g
Węglowodany 5 g

sobota, 8 czerwca 2013

Truskawki pod pistacjową pierzynką

Z okazji 20 wpisów na blogu zapraszam na małe co nieco, czyli truskawki w trochę innym wydaniu.


Składniki (na dwie porcje):
200 g truskawek
50 g pistacji

Truskawki umyć i pokroić na cząstki. Rozłożyć do dwóch miseczek. Pistacje obrać, posiekać drobno i obficie posypać nimi truskawki.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 180 kcal 
Białko 6 g 
Tłuszcze 13 g
Węglowodany 14 g

Makaron razowy z borówką amerykańską

Kocham lato za taką różnorodność owoców i warzyw, że każdego dnia można jeść zupełnie coś innego. Dzisiaj u mnie na obiedzie gościła borówka amerykańska.


Składniki (na dwie porcje):
150 g makarony pszennego razowego
100 g sera białego chudego
szklanka borówki amerykańskiej
2 łyżeczki cukru

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Rozłóż na dwa talerze. Posyp pokruszonym serem białym, borówką, a na koniec cukrem.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 260 kcal 
Białko 21 g 
Tłuszcze 1,5 g
Węglowodany 41 g

Przepis zgłaszam do akcji:


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Gulasz wołowy po węgiersku

Nasze odkrycie z podróży do Budapesztu to właśnie gulasz na mięsie wołowym. Na Węgrzech podawany z ziemniakami, ale pysznie smakuje tez sam z chlebem, z makaronem, kaszą. Możliwości wiele :)


Składniki na 5 porcji:
1/2 kg mięsa wołowego
cebula
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki
1 ząbek czosnku
100 g przecieru pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone w kostkę
1 łyżka mąki
sól, pieprz, kminek
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
papryka ostra w proszku
olej

Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz mąką i solą. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Cebulę i mięso zrumień na patelni, podlej wodą i uduś do miękkości (wody do wysokości mięsa). Dodaj słodką paprykę i posiekany ząbek czosnku.
Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój papryki w kostkę. Dodaj do gulaszu. Jeśli chcesz użyć pomidorów, dodaj je teraz do gulaszu. Duś przez 15 minut. Dodaj przecier, jeśli nie dodałaś pomidorów. Podduś jeszcze przez chwilę.
Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 280 kcal 
Białko 25 g 
Tłuszcze 13 g
Węglowodany 18 g

sobota, 1 czerwca 2013

Dzień dziecka

I te małe i te duże dzieci dzisiaj świętują. U nas na stole ekspresowa słodka przekąska - mini ciasteczka francuskie z owocami.


Składniki na 24 porcje:
ciasto francuskie mrożone light np. z Lidla
200g serka waniliowego
ulubione owoce
posypka czekoladowa, cynamon

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 24 części. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasteczka wystygną, każde z nich posmaruj serkiem waniliowym, ułóż ulubione owoce Twojego dziecka i udekoruj czekoladową posypką lub (w przypadku jabłek) cynamonem.
Uśmiech na twarzy Twojego dziecka murowany :)

Wartości odżywcze 1 ciasteczka (bez owoców):
Energia 45 kcal 
Białko 1 g 
Tłuszcze 10 g
Węglowodany 2 g